Nytt Liv!
 

 
Tilbake 

 

Det stedfortredende offer
Av Horatius Bonar 1808-1889


   I mat- eller kjøttofferet kan vi se en fullkommen stedfortredelse, i at når det blir lagt på alteret, så eter Gud av det og inviterer oss til å ete sammen med Ham.
   I fredsofferet kan vi se en fullkommen stedfortredelse lagt på alteret som en soning, for å forlike oss med Gud, fjerne avstanden og fiendskapet, og sørge for mat til oss, ut fra det som hadde gått gjennom døden. For «Han er vår fred».
   I syndeofferet kan vi se en fullkommen stedfortredelse, hvis blod er stenket på alteret, og hvis legeme er brent utenfor leiren. Det sikrer benådning for ubevisste, og synder gjort i uvitenhet.
   I overtredelsesofferet kan vi se en fullkommen stedfortredelse i sin forsonende karakter, som gir tilgivelse for bevisst og forsettlig synd.
   I drikkeofferet kan vi se en fullkommen stedfortredelse tømt ut på alteret, som forfrisker Gud, og som vi forfriskes ved. «Hans blod er i sannhet drikke».
   I røkelsen kan vi se den «velbehagelig duft» av stedfortredelse stige opp til Gud på vår vegne, skyen med duften fra Hans liv og død som Gud har velbehag i. Den omgir oss og gjør oss velluktende med en duft som ikke er vår egen. Den absorberer alt i oss som er skjemmende eller gir grunn for hat, og erstatter det med en fullkommen og guddommelig sødme.
   I ilden kan vi se Dommerens hellige vrede fortære offeret som blir slaktet i synderens sted.
   I asken har vi bevis på at vreden har fortært alt, at straffen er betalt, at verket er gjort. «Det er fullbrakt», er askens stemme på alteret!