apr2
Bruk denne Tilbake knappen! April

 

Andre del 16 - 30 april

Dato   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30

 

 

16. april

Alt det som er født av Gud, seirer over verden. Og dette er den seier som seirer over verden, vår tro. 1 Joh 5:4.

Ellevte kapittel  i Hebreerbrevet lærer oss hele veien det samme; hva de gamle ved troen har oppnådd, utrettet og lidd. Til slutt minner apostelen der om martyrene, hvordan de for Kristi skyld først hadde forlatt alt som de hadde kjært i livet; eiendeler, hus, hjem, far og mor, brødre og venner. Ja, de gav til slutt sitt liv, - alt sammen ved tro.

Det er dette som er å seire over verden. For verdens fyrste, djevelen, og all hans ormegift; verden og de verdslige med sin motstand og sine fristelser, kjødet med dets vare følelser overfor både lyst og nød, -. Alt sammen slo seg sammen for å friste eller skremme dem til å vike av fra veien og troskapen mot Herren. Men alt seiret de over. Og den seirende kraften som overvant verden, var deres tro.

Det dette ordet betyr, er dette: Et menneske som er født på ny er ikke trell under noen ting, og kan oppgi og forlate alt, og lide hva som helst. Han er ikke trell under en eneste synd eller verdslig lyst. Ikke en gang under uskyldige ting.

At han ikke er trell, betyr ikke at det onde ikke lenger finnes i ham. Heller ikke at han ikke av og til kan overrumples og kastes over ende av synden. Men det betyr at han ikke blir værende i synden, ikke «gjør synd». Det er ikke lenger noe han må fortsette med, som han ikke kan unnvære eller oppgi, - på samme måte som en trell hver morgen må gå inn under samme åket til det samme arbeidet. Slik hersker synden og verden over sine slaver. Selv om de nok ofte lider under dette, og både sukker og gråter.

Nei, der det ikke er noen tro, der er det heller ikke noen seirende kraft, ingen utfrielse. Der blir de alltid stående i det samme slaveriet, - når det gjelder en eller annen bestemt synd. Men legg merke til at her taler vi om «skjødesyndene» våre. For det går nok an å legge av oss mange utvortes synder, uten noen nådens seirende kraft til hjelp.

Men den som er født av Gud, er ikke slave under noen synd, om det så er en fristelse som alltid forfølger og plager ham, og som han hver eneste dag må kjempe mot, våke og be. De som særlig er slaver under synden, er disse som ikke verken strir eller ber mot den, men til og med unnskylder og forsvarer den.

Vi sa at et gjenfødt menneske ikke en gang er slave under uskyldige ting. Eksempelvis: Det er en helt uskyldig ting, ja, en god ting som til og med er påbudt i Ordet, at et barn skal elske sin far og mor. Men Kristus sier at den som er trell i dette forholdet, som ikke kan oppgi sin far og sin mor for min skyld, når det blir nødvendig, han kan ikke være min disippel.

Det er en uskyldig ting å ha en eiendom, et gårdsbruk, en ektemakte etc. Men når noe av dette får herredømme over menneskene, så de ikke kan komme til bryllupet, eller til nattverden, ikke kan følge Jesus, da fører det til døden for dem.

Som vi allerede har nevnt, gjør ikke troen og den nye fødselen at vi nå ikke lenger har vår gamle natur og følelser, svakheter og kamper. Men at vi, når det virkelig gjelder, seirer over dette og blir værende hos Herren, som Asaf sier: «Mitt hjerte ble fylt med bitterhet, og det stakk meg i mitt indre. Da var jeg forstokket og forstod ingen ting. Likevel blir jeg alltid hos deg, selv om mitt kjøtt og mitt hjerte svikter». Det er dette som er å «seire over verden».

Men så er kanskje situasjonen den at jeg nok er kristelig, andektig og gudfryktig. Men når jeg blir stilt på prøve overfor en av mine skjødesynder, eller en annen, i seg selv uskyldig, kjær ting, da består jeg ikke prøven. Da kan jeg ikke la alt sammen fare, og bare ha min skatt og mitt alt i Herren. Jeg følger isteden med den veien fristelsen drar. Forsøker kanskje å sette finere navn og farger på mine avvik eller svakheter. Og blir dermed tvert imot beseiret. Da har jeg ikke den rette Gud som mitt hjertes gud og skatt. Jeg har ikke den nye fødsels og troens seirende kraft.

«Alt det som er født av Gud, det seirer over verden». «Og dette er de kristnes kjennemerke, som en kan kjenne dem på, og vite at de er født av Gud. Det skiller dem også fra de falske barna, som bare er opptatt med skummet av Guds ord, men aldri har erfart dets kraft. Og som da også bare føder misfostre som ikke har verken et rett gudfryktig liv eller kraft. Her er det ikke tale om å være født av Gud, og så bare fortsette i den gamle, døde og verdslige holdningen. Ligge under for synd og djevelens vilje. Og leve som du var før, uten å stå imot djevelen og hele hans rike. Derfor, hvis du ikke seirer over verden, men isteden selv lar deg overvinne, kan du nok trøste deg til din tro og til Kristus. Men din egen gjerning vitner mot deg at du ikke er Guds barn» (Luther).

Du vil være en kristen. Men samtidig vil du også stå på god fot med verden, eller i alle fall med noen bestemte verdens mennesker. Hvis så dette ikke er mulig uten at du også mer må tilpasse deg til deres liv og levnet, så gjør du da også det til den grad at du dermed blir elsket og æret av disse som ikke har noen som helst interesse av din Herre, og ikke elsker og opphøyer ham.

Hva vitner da dette om? Så visst ikke bare om noen Peters fornektelse. For det førte tross alt aldri til at han med det ble noen verdens venn. Tvert imot gikk han ut og gråt bittert, og var før og etter dette en åpenbar Jesu disippel.

Nei, det vitner om at verdslighet og utroskap mot Herren er den makt som rår, ja, hersker i deg. Det vitner om at du mangler gjenfødelsens og troens kraft. For vennskap med verden er fiendskap mot Gud.

Verken Kristus eller noen av Jesu disipler, - så kjærlige, vennlige, viselige og forsiktige de enn var -, kunne den kunsten; samtidig å være både Guds og verdens venn.

Til toppen 

 

17. april

Alt det dere ber om i deres bønner, tro at dere får det, og det skal bli gitt dere. Mark11:24.                             

For å kunne be i tro er det ikke nok at vi bare gjentar Guds løfter om bønnhørelse med munnen. Men framfor alt at vi tar hvert eneste løftes ord til oss og grunner på dem i hjertet. Spesielt bør vi da stoppe opp for disse tingene:

Først hvilke egenskaper kjennetegner ham som har gitt løftet. Som f.eks. Guds barmhjertighet - at det er en enestående barmhjertighet, en evig og uforanderlig barmhjertighet. At den er nøyaktig den samme i dette øyeblikk, like varm og brennende som da løftet ble gitt.

Videre den makt han hadde som gav løftet. At det er en guddommelig allmakt. At «for Gud er ingenting umulig», at «Herrens høyre hånd kan forvandle alt», «han som er i stand til å gjøre langt mer enn alt det vi ber om eller forstår».

Og til slutt også den sannferdighet vi kan regne med hos ham som har gitt løftene. At det er umulig at Gud skulle kunne lyve. At «han er Gud og ikke et menneske». Ja, at han også, for å gi oss en enda større overbevisning, har stadfestet løftene sine med en ed. For apostelen sier: «Da Gud ville vise løftets arvinger desto mer klart hvor urokkelig hans vilje er, gikk han imellom og stadfestet det med en ed».

Disse tre Guds egenskaper; hans brennende, kjærlige barmhjertighet, hans guddommelige allmakt, og hans evige sannferdighet, utgjør, som en åndens mann sier, det tredoble reipet som Gud gjennom sitt ord har firt ned til oss fra himmelen.

For at hver eneste en som tar imot dette, og holder fast på det, alltid skal frelses og hjelpes opp, om så «vannstrømmer skyller over meg». Ja, skal også til sist med det samme reipet løftes opp til himmelen.

For det andre bør også troens bønn ha både som utgangspunkt og siktepunkt vår mellommann, Kristus, som person, og hans gjerning. Troens bønn må hele tiden ha blikket rettet mot hans fullbrakte verk, hvor høyt Gud elsker sin Sønn, og alt det han har gjort og fullbrakt for oss. Og så holde akkurat det fram for Gud i bønnen. Det er dette som er å be i Jesu navn! Og Jesus sa: «Alt det dere ber Faderen om i mitt navn, skal han gi dere».

Når Moses ba, sa han: «Vær nådig overfor dette folks ondskap. Kom i hu dine tjenere Abraham, Isak og Israel!» Og vi har en som er større enn Abraham, Isak og Israel. Vi skal si: Kom i hu din tjener Jesus Kristus, din elskede Sønn, vår Herre og den som har stadfestet løftene. Og se for hans skyld i nåde mot vår ondskap! Se ikke på oss, men på din Sønn. Vi er fulle av skrøpelighet. I ham er, som du vet, vår verdighet. Fordi din elskede Sønn har tatt seg av oss, forløst og kjøpt oss, og dermed gjort oss til sine. Og fordi du elsker din Sønn og hans fullbrakte verk, ber vi: Vær oss nådig for hans skyld! Ikke for vår skyld, Herre. Nei, ikke for vår skyld, men for din Sønns skyld. For bare han er velbehagelig for deg. Vær nådig mot oss, og gjør med oss etter det du selv har sagt!

For det tredje bør troens bønn ha Guds navns ære som mål. Vi skal si som David: «Hvem vil prise deg i Dødsriket». Hvis du derimot frelser så stor og uverdig en synder som meg, vil lovprisning opphøye deg i all evighet. For jo større synder du forlater, desto mer viser du jo din barmhjertighet. Jo større nød og elendighet du utfrir noen fra, desto større blir din godhet og din makt. Og like stor som du viser din nåde, like stor skal også lovprisningen til deg og ditt navns ære bli.

Og hva skulle ikke Gud gjerne gjøre for sitt store navns skyld! Derfor ba også David slik: «For ditt navns skyld, Herre, tilgi også min misgjerning, for den er stor».

På denne måten opphøyer vi Guds ære når vi minner ham om hans ord. Og hva skulle han ikke da gjerne ville gjøre, når det er hans ære vi vil opphøye? «Han kan ikke fornekte seg selv». Og dette er også det mest velbehagelige for Gud vi kan gjøre mot ham. For jo mer vi tar Gud på ordet, og tror ham, desto mer gir vi ham ære, slik det står skrevet: «Abraham ble sterk i sin tro i det han gav Gud æren».

Så gjenstår det bare å anvende dette på oss selv, og gjøre bruk av det. Huske hvilke løfter, og hvordan de er gitt oss. Og så, i alle våre behov og bekymringer holde disse fram for Gud i barnlig tro, mens vi ber: «Gjør, Herre, som du selv har sagt!»

Men hvem kan telle alle de nådens rike ord vår himmelske Far har talt for å uttrykke sitt hjertes kjærlighets rikdom mot oss? Som han ville bruke for å dra de fortapte og skye menneskebarna til seg. Og med samme mål har han også befalt oss å komme til ham i all vår nød, med bønn og påkallelse. Og samtidig også gitt oss de konkrete løftene om at han vil bønnhøre oss.

Han sier selv: «Jeg skal fryde meg over dem, så jeg gjør godt imot dem». Han befaler oss: «Kall på meg på nødens dag, så skal jeg utfri deg, og du skal prise meg. Be, og det skal bli gitt dere. Let, og dere skal finne. Bank på, og det skal bli åpnet for dere. Sannelig, Sannelig sier jeg dere; alt det dere ber Faderen om i mitt navn, skal han gi dere. Igjen sier jeg dere: Alt det to av dere på jorden blir enige om å be om, hva det så er, skal de få av min Far i himmelen».

Til toppen

 

18. april

Du skal ikke drive hor.  2Mos 20:14.

Også dette budet har Kristus forklart for oss (Mat 5), og det er en stor nåde. For ham må vi da lytte til, hvis vi vil bli frelst og salige.

Jødene hadde forholdt seg til det sjette budet på samme måte som med det femte; De så bare på de grove, utvortes gjerningene, som her var ekteskapsbrudd. For det sjette budet lyder egentlig slik: «Du skal ikke bryte ekteskapet».

Og så brydde de seg overhode ikke om at hjertet var fullt av syndige lyster og begjær, bare de kunne unngå at dette brøt ut i åpenbare handlinger. Men da kom vår Herre Kristus med denne dype avsløringen: «Jeg sier dere: Den som ser på en kvinne for å begjære henne, har allerede drevet hor med henne i sitt hjerte».

Dette er den dype utleggelsen av det sjette bud. Og i det lyset skal vi se på dette budet. Først skal vi se på det forhold at selv om budet egentlig lyder slik: Du skal ikke bryte ekteskapet, så har dette budet altså så dyp åndelig betydning at det ansees brutt med bare ett urent begjær. Og det gjelder også alle urene lyster og ytringer som rører seg hos oss, så vel innenfor som utenfor ekteskapet (som mange skriftsteder viser).

Det forholdet gir oss nemlig en dyp lærdom gjennom dette budet. For med dette føres vi nemlig tilbake til den egentlige bakgrunnen for dette budet; Den tanke og plan Gud fra skapelsen av hadde med menneskene. Han skapte dem til mann og kvinne. Og straks, ja, til og med før kvinnen ble skapt, opprettet han ekteskapets hellige ordning.

Menneskets skapelse, og hvordan denne slekten skulle føres videre, var altså to sammenfallende tanker hos Gud. Derfor finner vi innstiftelsen av ekteskapet, bakgrunnen for dette budet, i Bibelens første kapittel, i skapelseshistorien! «Til mann og kvinne skapte han dem. Så velsignet Gud dem, og Gud sa til dem: «Vær fruktbare, fyll opp jorden og legg den under dere!» Og derfor finner vi også tilføyelsen i det andre kapitlet: «Derfor skal en mann forlate sin far og mor og være knyttet til sin hustru, og de skal være ett kjød».

I lys av dette, at ekteskapet er en så hellig ordning som Gud har innstiftet i selve skapelsen, forstår vi godt hvilken betydning det sjette budet har. Og hvor fryktelig angrep det er på Guds hellige ordning, når ekteskapet på noen som helst måte brytes.

Den som bryter ekteskapet forgriper seg altså på, og rokker ved, det helligste og viktigste forhold på jorden. Han river i stykker de helligste båndene som Gud selv har knyttet sammen. Han skitner til, ja, skjender de reneste, mest ømme og dyrebare forhold menneskene imellom. Som en niding tar han seg til rette og bryter Guds rett og ordning. Dermed forvandler han lykke til ulykke, vender velsignelse til forbannelse. Fordi menneskehetens velsignelse ofte både for tid og evighet hviler på ekteskapet.

Men taler vi her bare om den som i vanlig oppfatning bryter sitt eget eller andres ekteskap? Taler det sjette bud bare til dem som allerede lever i et ekteskap? Nei, etter Guds ord omfatter dette alle mennesker, uten unntak. For når Gud skapte menneskene til mann og kvinne, og innstiftet ekteskapet, trakk han samtidig også en hellig grenselinje mellom begge kjønn. Og denne grenselinjen er en Guds ordning, og derfor like så hellig og urokkelig som selve ekteskapet er.

Hvem som helst som bryter denne grenselinjen Gud har trukket, enten det skjer i tanker, ord eller gjerning, han bryter det sjette bud. Og i den mening sier den hellige Gud også til alle ugifte menn og kvinner, til alle unge menn og piker: «Du skal ikke bryte ekteskapet».

At dette budet virkelig har så vidtrekkende betydning, kan hvem som helst se av Kristi utleggelse av dette budet. Han sier at den som bare ser på en kvinne med et urent begjær, har allerede drevet hor med henne i sitt hjerte.

Du tror kanskje du står ren overfor dette budet fordi du har latt være å slippe begjæret ditt til i handling. Av frykt for Guds dom, eller kanskje bare av skrekk for skam og vanære, eller andre medmenneskelige forhold. Men Kristus sier altså her at du likevel i Guds øyne allerede har brutt ekteskapet. Han sier at du da allerede har drevet hor.

La oss ta et eksempel. Hvis noen hadde den holdningen mot deg at han ønsket han kunne drepe deg, men lar være å gjøre det bare på grunn av de forferdelige følgene for ham. Ville du da anse ham for å være bedre enn en morder, som virkelig utførte den blodige gjerningen? Nei, du ville med god grunn si: Forskjellen er bare at denne min uvenn er redd for sitt eget hode, mens den morderen som fullbyrdet gjerningen ville være mer dristig og uvøren. Men i sitt hjerte er de fullstendig like.

Det samme her: Den som åpent og forferdelig har brutt ekteskapet, har ikke vært så redd som du for skam og andres straff. Dette er hele forskjellen mellom deg og ham, når du bare av frykt for konsekvensene har latt være å slippe begjæret til i handling.

Derfor har du, ikke bare innfor Gud, men i virkeligheten også i ditt eget hjerte, drevet hor. Når den samme lysten har vært i hjertet ditt. Slik har Herren Kristus selv talt om dette budet.

Til toppen

 

19. april

Du skal ikke stjele.  2Mos 20:15.

La oss nå se hva dette sjuende budet innebærer, hva som egentlig er tyveri.

Med det menes enhver form for å frata vår neste hans eiendom. Uansett om det skjer i hemmelighet, eller åpenbart. Med vold eller med list. Ved en åpenbar forbrytelse, eller i en form som finner dekning under lov og rett.

Det å stjele, være en tyv, er noe så grovt og stygt at den synden mener de fleste mennesker de er uskyldige i. Selv om en nok kan lykkes i å overbevise vanlige rettskafne mennesker om at de har vært ulydige mot de øvrige budene, så retter de hodet opp når en kommer til det sjuende budet. For her føler de seg i alle fall trygge, mener de. De har da ikke stjålet, har ikke rakt sin hånd ut mot annen manns eiendom -! For en forferdelig påstand det ville være, hvis vi ville gjøre slike hederlige mennesker til tyver - !

Ja, hvis det bare var dette som var å stjele; at en brøt opp andres låser og på grovt vis fjernet penger og eiendeler, -. Da var riktignok de fleste mennesker rettferdige overfor dette budet. Men alt dette ser ganske annerledes ut når vi ser det i lys av hvordan Kristus tolket budene. Da blir det en knusende oppdagelse. For da oppdager du kanskje gjennom en slik tolking at du også er en tyv.

Når en får se, og innfor Guds øyne tar inn over seg, at hver eneste form for selv å oppnå noe - på en annens bekostning, er tyveri. Det kan skje gjennom en handel som en anser så særdeles gunstig for seg selv at en ganske betegnende kaller det for et «røverkjøp». Det skjer ved at en som selger krever og får altfor mye for varen sin. Eller gjennom et dårlig utført arbeid en gjør i tjeneste for andre o.s.v.

Da vil en se sannheten i Luthers ord om at «ingen virksomhet i verden er så alminnelig som det å stjele». Og at den «er så vidt utbredt og allmenn en last, men også så betydningsløs i menneskenes øyne, at hvis en skulle henge alle som er tyver, men absolutt ikke vil regnes for det, da ville verden bli lagt øde, og en ville ikke finne verken bødler eller galger nok».

Nå taler vi ikke her om hjerteforholdet. For det er klart at i Guds øyne kan du være en tyv, selv uten at du har frarøvet din neste ett eneste øre, fordi lysten er der i hjertet ditt. Du har bare unnlatt å utføre gjerningen av redsel for følgene for deg selv.

Nei, her taler vi nå bare om tyveri i utført gjerning. Og da gjentar vi på ny at enhver form for å frata vår neste hans eiendom er i selve gjerningen et tyveri. Og vi ber hver enkelt tenke grundig over hva som ligge i dette.

Husk på at vi stjeler ikke bare når vi plyndrer vår nestes skaper eller lommer. Men også når vi på torget eller i annen handel krever for mye, eller betaler for lite for våre varer. Det samme når vi leverer en vare som er dårlig, eller ikke er utført som bestilt, men vi tar full betaling.

Eller en som er ansatt ikke er pliktoppfyllende i sitt arbeide, og kanskje lar ting skje som er uheldige for arbeidsgiveren. Med andre ord; ikke er omhyggelig opptatt med å ivareta arbeidsgiverens interesser.

Eller når en benytter seg av sin nestes vanskelige situasjon, og tar urimelig høy rente for å låne ham penger o.s.v. På en slik måte kan du ganske fort frarøve din neste både ti, tjue, femti, ja, tusenvis av kroner. Og selv går du fremdeles fri, selv om det er mange som har vært i fengsel og satt under lås og lukke for langt mindre enn dette, - bare fordi det var en annen måte de stjal på.

Men i hvert av budene er det ikke bare noe som forbys, men også noe som påbys. Slik også med det sjuende budet. Det taler ikke bare om at vi ikke skal stjele. Men også at vi skal hjelpe til med at vår nestes eiendom og virksomhet kan økes og beskyttes.

Vi må huske på at Herren med like stort alvor som han forbyr det onde, også krever det gode av oss. Tenker vi over dette, da vil nok denne delen av budet bli ennå mer nærgående, og gjør nok også dem til syndere som ikke ble det under det første.

Men da er det nødvendig at vi ikke bare er opptatt med hvordan gjerningen ytre sett vurderes. Men at Gud selv betyr noe for oss. Verden og fornuften sier: «Når jeg ikke tar noe fra en annen, må jo også jeg kunne gjøre hva jeg vil med det som er mitt!»

Men i Kristi rike gjelde en annen lov. Den taler slik: «Ikke bare skal du la være å gjøre din neste noe ondt. Du skal tvert imot også gjøre alt mulig godt mot ham med de gaver og anledninger Gud nettopp med den hensikt har gitt deg. Du skal elske din neste som deg selv».

Den som ikke gjør noe som helst ondt, gjør likevel mye synd hvis han ikke gjør det gode som han kan og bør gjøre. For alt det vi eier og har på jord har Gud gitt oss - ikke bare til vårt eget behov, men også for at vi kunne gjøre noe godt for vår neste med alt dette.

Vi skal være vår Herres forvaltere, som ikke har rett til å forvalte disse gavene han har overlatt til oss etter våre egne lyster. Men etter hva hans kjærlighets hensikt krever. Dette er grunnen til at vi har en hel rekke av plikter som hele verden ikke vet om.

La oss derfor veie vårt forhold til dette sjuende budet på den store kjærlighetslovens gullvekt!

Da vil vi nok overraskes. For da vil vi se at nesten alle våre gjerninger, når vi eter og når vi drikker, vårt arbeid og vår kvile, vår påholdenhet og vår gavmildhet, - alt sammen er besmittet, ja, gjennomtrengt av synd mot dette budet.

Til toppen

 

20. april

Du skal ikke si falskt vitnesbyrd mot din neste.  2Mos 20:16.

Dette er et bud nesten ingen tar så høytidelig. Derfor kan en ha visse problemer med hvordan en skal uttrykke seg, så menneskene måtte få øynene opp for hvor alvorlig det er.

Det femte, sjette og sjuende budet har den fordelen at brudd på disse påtales både av den verdslige øvrigheten og nesten alle mennesker i verden.

Men bare at en rører denne lille delen på legemet; tungen, om det så skjer i litt negativ omtale av vår neste, hva betyr vel det? Det er jo bare noen fortrolige ord i samtale med en venn -!

Den som bryter opp andres dører, tar pengene til folk og deretter straffes med fengsel. Eller en som dreper et menneske og så blir dømt for dette. De anser vi jo for store forbrytere.

Men hva med den som bare taler, bare bruker tungen i en fortrolig samtale, - selv om han da også frarøver sin neste det som var mye mer dyrebart for ham enn penger, ja, ofte mer dyrebart enn selve livet; nemlig hans gode navn og rykte! Han regnes ikke som noen stor forbryter. Han rammes ikke av påtale, eller straffes med fengsel.

«Å, det var da bare noen ord, bare en antydning som gikk over tungen», heter det gjerne. Men i Den Hellige Skrift kalles det noe annet. Der settes tyven og baktaleren side om side. Der lyder det slik: «Få ikke navn av å være en øretuter og legg deg ikke etter noen med din tunge! For på tyven hviler skam og en hard dom over den tvetungede!». «Heller en tyv enn den som har vennet seg til løgn; men begges lodd er undergang!»

Men la oss nå gå over til å studere selve budet, og se hva det er Herren selv ville og hadde som siktemål da han uttalte: «Du skal ikke si falskt vitnesbyrd mot din neste». Her ser vi på ny den guddommelige omsorgen for menneskene. I det første budet på den andre tavlen hadde han lagt en allmenn grunn for all «hälsosam» (god og gagnlig) ordning menneskene imellom her på jorden.

Deretter var det særlig fire dyrebare skatter denne omsorgsfulle Faderen spesielt ville ta vare på og verne om hos menneskene: Først vårt legemlige liv. Dernest ekteskapets hellighet. Så våre jordiske eiendeler. Og nå til slutt vårt gode navn og rykte, som vanligvis er mer dyrebart for oss enn vårt jordiske gods, ja, mer dyrebart enn selve livet.

Men så høyt du selv setter denne skatten; ditt gode navn og rykte, når du ikke tåler den minste krenkning av dette, like dyrebar kan jo også et annet menneske anse sin ære og aktelse. Derfor er dette budet talt like alvorlig til deg som til noen annen. Her, så vel som med alle de andre budene, er vi alle sammen inkludert, og ikke ett éneste menneske unntatt fra budets forpliktende form.

Hvem du enn er, må du ta dette til deg: «Du skal ikke si falskt vitnesbyrd mot din neste». Dette er vår Herre og Guds alvorlige vilje. Han vil like lite at vår neste skal få ødelagt sitt gode rykte, sin godhet og rettskaffenhet, som at han skulle miste penger eller andre ting han eier. Gud vil at alle skal få beholde sitt gode rykte overfor sin ektefelle, sine barn, medarbeidere eller ansatte og naboer. Dette må vi alle sammen huske på.

Hva er altså budskapet i dette budet? Først at det ikke bare er innfor en domstol, men også i all din omgang, du på det mest alvorlige skal være nøye med ditt ordvalg og antydninger om din neste. Så du ikke, uten at det er høyst nødvendig, kommer med antydninger som åpner for ufordelaktige oppfatninger av andre mennesker. Men også at du rent generelt tar avstand fra alle falske og løgnaktige holdninger, og bestreber deg sterkt på den rene sannhet i all din omgang.

Brudd mot dette budet gjør vi oss først og fremst skyldig i overfor våre domsstoler, når noen falskt anklager sin neste. Når den som er anklaget søker å skjule sannheten gjennom løgnaktige utflukter. Når et vitne ikke taler sant, sier noe for mye eller for lite om det saken gjelder. Og når en advokat med vitende og vilje setter fram og forfekter en falsk påstand. Eller dommeren avsier en urettferdig dom.

Men dernest skjer dette også utenfor domstolene, i livets medmenneskelige forhold. Når en i ubetenksomhet, eller i ondskap påfører sin neste et falskt rykte. Enten ved at en selv dikter opp en slik historie, eller en gjentar og utbrer slikt om ham. Eller bare stilltiende, eller med en talende mine eller annet kroppsspråk antyder negative ting om mennesket. Noe en ikke har full visshet om, eller som en etter kjærlighetens lov ikke hadde rett til å røpe.

Det kan også ofte skje på en veldig fin og ubemerket måte, bare ved at vi gjengir vår nestes ord og handlinger med en annen vinkling, slik at oppfatningen blir falsk. Ja, så fint og ubemerket kan dette skje, at bare Gud, som ser alt, vet om det. Dette er å «lyve på sin neste, og påføre ham ondt rykte».

 Men når vi så samtidig husker hvordan Kristus tolket loven for oss; at den egentlig krever at vi skal elske vår neste som oss selv, og gjøre mot andre det vi vil de skal gjøre mot oss.

Da innser vi sannheten i Luthers forklaring av dette budet; at «vi skal frykte og elske Gud så vi ikke bare lar være å lyve på vår neste, og påføre ham ondt rykte». Men også så vi ikke forråder ham og baktaler ham. Ja, at vi tvert imot skal «unnskylde ham, tenke og tale vel om ham, og ta alt opp i beste mening».

Til toppen 

 

21. april

Vi vet at vi er av sannheten.  1Joh 3:19.

Den som vil være en kristen, men ikke søker etter en visshet om at han har syndenes forlatelse, kan selvsagt ikke være åndelig våken. Han er altså tilfreds med alltid å leve i uvisshet om han er benådet. Og da må han enten være en fullstendig sovende hykler, eller i det minste en kristen som er sovnet inn.

Dette ligger i sakens natur. Den bruden som er tilfreds uten å være sikker på hvor hun har sin brudgoms hjerte, har ingen rett kjærlighet. Denne tilstanden er derfor et karakteristisk kjennetegn på dem som ikke har vendt seg fra sine synder til Herren, og fått nåde.

Samtidig er dette en av de underligste unnskyldningene disse bruker, at de rett og slett fornekter at denne vissheten om syndenes forlatelse virkelig finnes. De vil ikke være med på at det skal være mulig å eie den. Ja, de anser rett og slett en slik visshet som åndelig overmot, selvsikkerhet eller innbilning.

Luther sier: «Når de kainske helgener hører denne bekjennelsen (når kristne vitner om sin visshet om at de er benådet), så korser de seg, stritter imot med hender og føtter, og sier: Gud bevare oss fra noe så forkastelig; at jeg skulle si at jeg vet jeg er Guds barn. Nei, jeg vil heller ydmyke meg, og bekjenne at jeg er bare en stakkars synder. Og Gud ser jo til den som er ydmyk!»

Men Skriften sier: «vi vet at vi er ført over fra døden til livet», «vi vet at vi er av sannheten», «vi vet - vi vet at vi er av Gud». «Vi vet at Guds Sønn er kommet og har gitt oss forstand, for at vi skal kjenne Den Sanne. Og vi er i Den Sanne, i hans Sønn, Jesus Kristus».

Dette sier at vi vet, - vi vet at vi er Guds barn, og har syndenes forlatelse og det evige liv. «Derfor», sier igjen Luther, «skal vi virkelig anstrenge oss for grundig å rykke opp med rot denne skadelige villfarelsen som har forført hele verden; denne oppfatningen av at menneskene ikke skal kunne vite om de er i eller utenfor nåden».

Denne villfarelsen kommer ikke fra forstanden, men fra hjertet. Ikke på grunn av noe som er tåkete, for Skriften taler over alt tydelig nok om dette. Men på grunn av at hjertet ikke har noe behov for å vende om til Gud fra sine synder.

De som ikke selv eier eller søker denne vissheten, vil derfor også avvise at en slik visshet er mulig. Og selv om en ikke konkret tar avstand fra en slik visshet, er det likevel, som sagt ovenfor, ikke noe godt tegn at en ikke har noen trang til å søke den, men er tilfreds med sin uvisshet.

En ganske annen side av saken er at noen som virkelig søker etter denne vissheten, ikke alltid straks får den. Disse må da ikke miste motet. Men å ikke i det hele tatt søke denne vissheten om å eie Guds nåde, det er alltid et tegn på dem som lever i kjødelig visshet.

For det andre: Selv om et menneske er ærlig og tørster etter rettferdighet, er det likevel en stor mangel ved hele hans kristendom hvis han lever i uvisshet om han er benådet.

Det er sant at han kan nok ha Guds nåde. Det er sant, det Luther sier, at «syndenes forlatelse har to sider; dels skjult hos Gud, dels kjent og åpenbart for sjelen». Kristus hadde forlatt synderinnen som lå ved hans føtter, og sagt dette til Simon, før han vendte seg til henne og sa: «dine synder er deg forlatt!». En sjel som hungrer etter nåde, eier syndenes forlatelse før han vet det eller tror det. For «salige er de som hungrer og tørster etter rettferdighet». Alt dette er sant.

Men alt sammen blir likevel ikke som det skal før mennesket også får visshet om at det er benådet. For før dette skjer, blir det aldri et virkelig Guds rike i hjertet. For «Guds rike er rettferdighet og fred og glede i Den Hellige Ånd». Før dette skjer, vil en ikke få kraft, aldri elske, takke og lovprise Gud på rett måte, og aldri vandre for hans åsyn i den rette ånd.

En har selvsagt samme rettferdighet gjennom en svak tro som gjennom en sterk. Men ikke samme helliggjørelse. For helliggjørelsen, kraften og Åndens frukter avhenger alltid av troens visshet og styrke. «Gleden i Herren er deres styrke». Det er derfor så viktig at alle ærlige sjeler får full visshet om at de eier Guds nåde.

Men den som nå virkelig lengter etter den salige troens visshet, må legge godt merke til hvor den rette veien til denne går. Den eneste veien til troens visshet er å ta Gud på ordet, det vil si at vi med tro i hjertet gjentar ord som Gud har sagt. En av våre kirkefedre sier: «Hvilken trygghet og visshet har jeg ikke bare jeg kan gjenta det min Gud sier foran meg!» Og Paulus lærer at «troen kommer av forkynnelsen».

Den rette troen og vissheten fødes i hjertet på den måten at jeg blir trøstet, glad og overbevist om at jeg har Guds nåde utelukkende gjennom det Gud har lovet og Kristus har gjort. Og jeg får denne trøsten før jeg ennå anser meg verdig til å få troen. Mens jeg ennå mener jeg mangler så altfor mye. Ja, når jeg dermed ikke en gang våger å tro.

Som Kristus sier, var den fortapte sønnen ennå langt borte da faren overrasket ham med sin nåde og barmhjertighet. Etter at en slik først har fått trøst i Kristus og Ordet, - da, og først da vil vi også få erfare troens virkninger og kjennetegn hos oss. Johannes sier: «Den som tror på Guds Sønn, har vitnesbyrdet i seg selv».

Men den første og egentlige troens visshet må alltid oppstå av Ordet, før alle troens kjennetegn og frukter.

Til toppen

 

22. april

Mens de åt, tok Jesus et brød, velsignet, brøt det og gav dem og sa: Ta, et, dette er mitt legeme.  Mark 14:22.

Det første en kristen må huske på, hvis han noen gang vil få et sant lys, noen glede og frukt av nattverden, ja, hvis han ikke der tvert imot vil pådra seg døden. Det er at ingen må komme hit bare på grunnlag av det de ser med sine legemlige øyne, eller ut fra sin egen fornuft.

Her kreves noe ganske annet, her kreves åndelige øyne og sanser. Det kreves at en fast og uavlatelig holder øynene festet til Guds ord. Det er den dyrebare, guddommelige gaven: troen, ja, selve Guds nåde som kreves.

Kommer jeg bare med mine legemlige øyne, slike som også dyrene har, fram til nattverdboret. Eller jeg vil studere selve nattverden nærmere for å se hva jeg finner i denne. Da vil jeg der bare finne seremonier og brød og vin. Ikke noe guddommelig, ikke noe himmelsk og herlig.

Det samme om jeg bare med min fornuft vil studere og bedømme dette nådemidlets innhold og betydning. Da blir jeg, istedenfor en oppbygget og varm kristen, tvert imot en kald forakter, en kjetter som forakter nådemidlet.

Å, det er et tegn, en anstøtsstein, som blir til fall og en snare for mange. Som mange skal ta anstøt av og fanges.

Dette er noe ikke bare verdens mennesker, men også rette kristne, alle sitt livs dager må huske på. For om du hundre ganger har smakt og frydet deg i tro over Herrens herlighet og styrke ved hans nådebord. Så vil djevelen også like mange ganger på ny innfinne seg for å frarøve deg denne herligheten, denne himmel på jord. Og det skjer så stille, så pent og vakkert, når du selv føler deg sikker. Da leder han deg ubemerket inn på fornuftens plan. Nå skal denne Guds dype hemmelighet virkelig granskes med fornuftens og våre naturlige sanser.

Og kan han bare gjøre oss opptatt med dette, så vi forsøker å vurdere og forstå hvordan alt dette foregår, hvordan dette og hint er mulig. Da har han snart vunnet spillet, og tatt fra oss alt sammen.

Kristne mennesker må derfor huske på at nattverden er et under, ett av de mange, veldige, hellige under, som aldri vil kunne fattes av noe menneskes fornuft her i dette livet. Men bare tros på den allmektiges og sannferdige Guds ord.

Ja, blant disse dype hemmeligheter er nattverden en av de største. Og av de gamle ikke uten grunn kalt «hemmelighetenes hemmelighet». Og, tenk: Dette skulle den falne, mørkelagte, bedratte fornuften kunne begripe og bedømme! Noe som selvsagt er umulig!

Så blir da dette den største lærdommen om dette emnet: At vi aldri behøver anstrenge oss for å forsøke å forstå det. Men bare må holde fast ved Guds allmakt og sannferdighet i alt Guds ord forkynner. Slik at så snart fornuften forsøker å beregne hvordan det kan være mulig, det Kristus sier. Da må vi straks innse at dette er fristelsens øyeblikk. At djevelen nå har dukket opp, den gamle fornuftige slangen som bedrog Eva med sin list.

Og straks må vi påkalle Guds navn og hans hjelp, som om vi var i dødsfare, eller på vei til helvete. Er du ikke villig til dette, men bare vil bruke fornuftens vurderinger, så bare gjør det, og bli bedratt!

For dem som anfektes av tvil på nattverdens innhold, vil det være til stor hjelp om de kunne feste blikket mer på Opphavsmannen, og studere ham. Hvem er han? Jo, han er din Skaper og din Frelser. Han er den høye og opphøyde, han som blir i all evighet. Han er den allmektige Gud, den første og den siste. Han som er, som var, og som blir. For Ordet var Gud! «Og Ordet ble kjød og tok bolig iblant oss. Alt er blitt til ved det, og uten det ble ingenting til av det som ble til».

Løft opp dine øyne, og se hans verk! Se solen, se stjernene, se hele skapningen! Alt dette har denne Herren gjort. Og han holder alle ting oppe ved sin krafts ord, og har ved seg selv gjort renselse for våre synder.

Tenk! Er da noen ting umulig, eller i det hele tatt vanskelig for ham å gjøre? Hva kan være lettere for Den Allmektige enn å gjøre det han selv vil? Du kan ikke forstå hvordan han kan gi oss sitt legeme og blod. Din fattige fornuft bryter hodet på dette, og skjønner det ikke. Men forstår du hvordan han kunne skape alle ting av intet? Nei, hva forstår i det hele tatt vi? Og hva er ikke Den Allmektige i stand til å gjøre?

Og videre: Ville vel han si noe som han ikke vil gjøre? Kan han, Den Hellige, lyve? Vil du spotte din Skaper, din kjærlige Frelser på denne måten?

I selve skapelsen gjorde han tusenvis av under, som vi ikke forstår. Så ble han selv menneske og gjorde tusenvis av under på jorden. Og fordi disse ble synlige, tror vi dem, selv om vi ikke forstår dem.

Til sist ville han så gjøre et særlig nåderikt under - som ikke er synlig, men må mottas i tro på hans ord. Skulle vi så motsi dette, gjøre ham til en løgner, og si: her har han til slutt sagt noe som ikke kan være sant, når han sa: Dette er mitt legeme osv.

Å, Gud, fri oss fra slike tanker! Men slike holdninger lar Gud de selvsikre sjelene falle i, som straff for at de setter seg opp mot Gud.

Til toppen

 

23. april

Jeg er blitt korsfestet med Kristus.  Gal 2:20

Alt det som hører inn under det vi kaller kjødet, d.v.s. det gamle menneske, er ikke bare dømt til døden, men også, gjennom at vi er forenet med Kristus, virkelig korsfestet.

Der er mennesker som mener de er omvendt og tror på Gud. På visse områder har de kanskje også begynt å leve et nytt liv. Bruker nå Ordet, og gjør enkelte kristelige gjerninger. Men de både fortsetter i, og forsvarer en viss kjødelighet. Det kan være gjerrighet eller selvsikkerhet, kjødelige lyst, hat eller annet tilsvarende.

Disse vet dette er synd, men dekker seg bak sin frihet, og fortsetter i dette de holder fast på. Ja, aksepterer og forsvarer dette. Men slike mennesker bedrar seg selv. Og de lyver om sitt hjertes tilstand, når de taler om sin tro og sin fred.

Så er noen blitt en sann kristen, og virkelig begynt i Ånden. Men de fortsetter ikke å korsfeste kjødet. De lar isteden lystene sine slippe til i livet sitt. På ny godtar og forsvarer de en eller annen form for synd.

Disse har fullført i kjød. Troen, freden med Gud og en god samvittighet kan vi ikke beholde - samtidig med at vi slipper til en éneste synd, og forsvarer den. «Dersom dere lever etter kjødet, skal dere dø. Men hvis dere ved Ånden døder legemets gjerninger, skal dere leve».

Med disse ordene forkynner apostelen en konkret dom, og viser at dette å døde kjødet ikke er en sak hvor det står hver enkelt fritt om vi vil gjøre det, eller ikke. Hvis vi i det hele tatt vil beholde livet, og ikke gå evig fortapt, må vi nødvendigvis forholde oss til dette. Ja, så snart vi er kommet til Kristus, må vi straks ta farvel med det gamle syndens vesen. Vi må begynne et nytt liv i Kristi fotspor, og aldri mer vende oss fra dette til syndens tjeneste på ny.

Det er underlig å legge merke til hvordan det hos en kristen virkelig viser seg at det gamle mennesket er blitt korsfestet med Kristus. Det er nemlig blitt slik hos en kristen at uansett hvordan livet arter seg, enten det går godt eller dårlig, må hans gamle menneske dødes, så lenge Ånden bor og arbeider i ham.

Når Peter trofast følger sin Frelser, da dødes daglig den gamle jøden i ham. Han forvandles mer og mer fra sitt gamle vesen, til likhet med sin Herre Kristus.

Så ser vi han blir oppblåst og selvsikker, og derfor blir overlatt til å siktes av Satan. Vi ser han faller og fornekter sin Frelser. Da gråter han bittert. Gråter som et barn som har fått ris. Da dødes hans egenkjærlighet og selvsikkerhet.

Så ser vi ham igjen for Rådet i Jerusalem, hvor han står fast og bekjenner Kristus. Da blir han hudstrøket. Da dør han bort fra denne verden. Da dødes også kjødet, det gamle menneske.

Men så ser vi hvordan menneskefrykt tar overhånd i ham, i Antiokia, så han «hykler». Da får han en skarp irettesettelse av Paulus.

Uansett hvordan det går med denne herlige Peter, må han altså tuktes og dødes. Ja, så lenge en kristen er oppriktig og følger sin Frelser, må han dødes.

For nå er selve synden hans største plage. Er jeg rik, og derfor fristes til å danne meg et Paradis på jorden, begynner å pleie kjødet og leve mer verdslig. Da blir jeg kraftig straffet av Ånden, blir virkelig redd for min rikdom og lette liv. Det tynger meg mer enn når jeg var fattig.

Og går det ikke slik, men jeg tvert imot følger kjødets lyst og søker det gode liv i verden, da blir det virkelig åndelig død for meg. Er jeg fattig og lider av legemlige plager, men holder meg til Herren, da dør jeg fra verden hver dag. Har jeg store åndelige gaver, og er virksom på det området. Har mange års erfaring, lys over nåden og evner, langt ut over brødrene, og derfor vil nyte en viss ære og berømmelse, -. Å, dette er selve giften! Da vekker Ånden meg opp, og jeg blir redd, som for selve helvete.

Er jeg trofast og våken i bønn, og strir mot synden. Vil forkaste både synd og berømmelse. Vil, både i det skjulte og åpenbare virkelig alvorlig gå inn for å være den beste på alle områder. Men mitt jeg vokser på dette. Jeg fryder meg i dette, jeg har en hemmelig glede nettopp i mitt alvor. Å, pass deg! Det er selve helvete! Jeg blir virkelig redd for dette.

Ser jeg nå at all denne gode kampen kan oppblåse meg, så slutter jeg kanskje med å våke og be, og kjempe for det som er godt. Og gir isteden kjødet mer frihet. Men da hopper jeg jo rett fra asken til ilden. Da kjenner jeg helt konkret min skyld og dommen over den.

Gjør så all denne tukten at jeg blir opprørt mot evangeliet, slår all trøst fra meg og sier: «Jeg er ingen kristen. Det ser ikke ut som om nåden kan få innta meg». Ja, da er det igjen kjødet som raser gjennom vantroen. Igjen får jeg ingen ro - før jeg på ny lar meg tukte til jeg ydmykt mottar nåden bare som nåde.

Vi ser igjen og igjen at uansett hvordan det går med en kristen, så blir han dødet. Det er dette som er å være blitt korsfestet med Kristus.

Så sier du kanskje: «Hvordan skal jeg forstå dette? Skal jeg virkelig refses og tuktes hvor jeg enn vender meg? Hvordan skal jeg da oppføre meg? Skal jeg ikke få hvile og ro noe sted?» Svar: Jo, men bare ett éneste sted - i Herren! «Den som roser seg, han skal rose seg i Herren!» Den som vil ha ro og glede, skal finne den i Herren - i Herren selv, i hans rettferdighet, godhet og trofasthet!

All annen fryd og ros refses såvel av Ånden som av Guds klare ord. «Ja, da må jeg jo gjerne dø straks», sier du. Ja, slik er det for en som er blitt korsfestet. Dette er det korsfestede livet. Er jeg stille på korset, så lider og dør jeg. Er jeg ikke stille, men vrir og vender meg, sliter og drar, så lider jeg bare ennå mer.

Her er ikke noe bedre enn bare å være stille. Underordne oss Den Hellige Ånd. Se på Jesus og strekke oss etter det som er der oppe. Må Herren selv gi oss nåde til dette! Amen.

Til toppen

 

24. april

Jeg har imot deg at du har forlatt din første kjærlighet.  Åp 2:4.

Det første dette ordet viser, er at Kristus først og fremst vil ha vår kjærlighet. Å, for en stor nåde! Han spør etter vår kjærlighet. Vil ikke bare ha oss som tjenere, men som venner. Han er ikke fornøyd med bare å få gjerningene våre. Han vil også være elsket av oss. Han ville ikke bare ha vår tjeneste, men våre hjerters kjærlighet.

Så ser jeg også her at mange  kristne fremhever seg på alle områder i det som angår kristendommens synlige virksomhet, og likevel mangler de selve dens virkelige liv, kjerne og hovedsak.

Mange som leser dette, får dermed høre dommen over seg selv. De er i samme tilstand som den åndelige lederen i Efesus. De har alt som kreves for å leve et kristelig liv. Men det er noe de mangler: Den første kjærlighet. Men kan disse menneskene innse at dette gjelder dem, fatte en slik mistanke og prøve seg selv?

Du kan være en opplyst kristen. En bror blant brødrene. Er virkelig gjenfødt av Gud, slik at Kristus kan vitne om din første kjærlighet. Videre i livet har du så fortsatt å vise din gudsfrykt i gjerninger. Ikke bare for egen del lever du et fint kristenliv og gjør mange gode gjerninger, men gjør også en innsats for Kristi navns skyld. Og det så markert at du også opplever forfølgelse.

I tillegg er du så standhaftig og trofast at du ikke blir trett, men fortsetter i tålmodighet. Og alt dette med et så klart åndelig lys at du kan skille de falske åndene fra de rette, hater nikolaittenes gjerninger, som Herren også selv hater o.s.v.

 Skulle jeg ikke da være trygg for at alt var vel med deg? Men Kristus sier her noe annet. Uansett om du har alle disse gode egenskapene, så kan Herren likevel si til deg: «Jeg har imot deg at du har forlatt din første kjærlighet». Hvis nå denne første kjærligheten og de gjerningene som er en frukt av den, er dødd ut hos deg, da er situasjonen svært alvorlig for deg. 

For ikke å gjøre vondt verre for Guds barns følsomme og engstelige hjerter, må vi likevel straks skyte inn en liten bemerkning: Vi må bare passe på å skjelne mellom den første kjærlighet og den første følbare opplevelsen av dette.

Vi kan lære av Jesu lignelse om den bortkomne sønnen. Når faren i hjertelig omsorg så uforskyldt omfavnet ham, ble sikkert en kjærlighet tent i sønnen. Så sier Kristus at det også ble stelt i stand en gledesfest. Den gjødde kalven ble slaktet og tilberedt, og de åt og var glade. Men denne gledesfesten og dette livet kunne ikke fortsette hver dag framover. Nå måtte sønnen delta i det daglige arbeid og ete hverdagskost.

Dette er et bilde på hvordan Gud fører sine barn. Først en herlig tid med gode følelser, når en Johannes får ligge ved Jesu bryst, og Maria Magdalena får ta på ham og se hans herlige ansikt. Nå skal ikke bryllupsgjestene faste. Men «brudgommen skal tas fra dem, og da skal de faste». Da får ikke Johannes ligge ved Jesu bryst. Da får ikke Maria være hos ham.

Dette er noe alle kristne vil få erfare. Vi må erkjenne med Luther at «ettersom troen tiltar, avtar følelsene». Og vi må skille klart mellom følelsene og det som er den første kjærlighet.

Men hva er så egentlig den første kjærlighet? Her må vi alle sammen virkelig merke oss hvordan den fra først av oppstod, hva det var som vekket den opp, og hva den var avhengig av for å holdes levende.

Det var jo bare dette som skapte kjærligheten; at all min skyld ble forlatt. Det var dette som egentlig var kjærligheten: Syndenøden gjorde at Frelseren ble uunnværlig for meg. Og syndsforlatelsen gjorde at Frelseren ble herlig og dyrebar.

Dermed er det vesentligste sagt: At Frelseren er uunnværlig og dyrebar. At «där synden överflödar, nåden dock överflödar så mycket mer», at ikke noe som helst, verken på jorden eller i himmelen, nå er så dyrebart som denne Frelseren som all denne nåden kommer fra.

Og denne kjærligheten er sterk i samme grad som Frelseren er uunnværlig og stor for meg, - selv om følelsene mine bare blir svakere. Legg merke til dette, så kan du skjelne mellom den første kjærlighet og de første følelsene! Kjærligheten er sterkere når Frelseren er mest dyrebar for meg, selv om de sterke følelsene svekkes. Dette forstår ikke disse hvor hele kristendommen bare består i tilfeldige følelser, ikke på frelseslæren og virkelighet. Men de som har erfart at synden - men også nåden er stor, de forstår dette.

Ser vi på Kristi ord til denne læreren i Efesus, da merker vi at det er dette Herren vil si: Alle gjerningene dine, ditt arbeid for mitt navns skyld, dine prøvelser og tålmodighet, det Åndens lys du har, dine gaver til å prøve ånder... Ja, mer enn dette: min menighets ve og vel, mitt rikes framgang, min læres renhet... Alt dette er så dyrebart og så viktig for deg.

Det er bare jeg, din Forsoner og Talsmann, bare jeg og mine gjerninger, som nå er blitt mindre viktig for deg. Nå er ikke lenger jeg selv og min forsonings blodige drakt så uunnværlig og dyrebar for deg, som i den første tiden. Nå behøver du ikke lenger, som den gang, ligge som en synder ved føttene mine og tigge om frukten av mine gjerninger, om alt jeg har kjøpt til deg med mitt blod, om syndenes forlatelse. Nei, nå har du nok med dine egne gode gjerninger, din vakre kristendom, din verdifulle virksomhet.

Det er dette Kristus mener når han oppsummerer så utførlig alle denne lederens gode egenskaper, og så tilføyer: «Men jeg har imot deg at du har forlatt din første kjærlighet».

Til toppen

 

25. april

Stå derfor fast i den frihet som Kristus har frigjort oss med, og la dere ikke nok en gang fange under trelldommens åk.  Gal 5:1.

Selv mange oppriktige kristne er fremdeles så uvitende om det åndelige livets virkelighet, at de ikke anser denne formaningen for å ha den helt store betydningen.

De tror dette skriftordet bare avdekker den omtenksomme apostelens spesielle omsorg for galaternes ve og vel. Og slik vurderes også en evangelisk forkynner den dag i dag. De forstår ikke at det kan være noen fare for deres åndelige liv, om samvittigheten blir fanget inn under lovens trelldomsåk.

Måtte Gud få vekke alle disse opp fra deres villfarelse! Apostelen har et ganske annet syn på saken. Denne formaningen er svært alvorlig ment fra hans side. Han sier at dersom du mister samvittighetens frihet, og blir fanget under loven, slik at du begynner å bygge opp din rettferdighet gjennom egne gjerninger, eller venter liv og helliggjørelse gjennom lovgjerninger, da er du «trellkvinnens sønn». Og da skal du, etter all din kristelige virksomhet, likevel til slutt drives bort.

Hele vår natur har alltid egenrettferdigheten som mål. Ser alltid på sin egen store betydning, selv i åndelig ting. Denne holdningen skaptes gjennom den selvforgudelse slangen fylte mennesket med i syndefallet.

Derfor er det ikke noe som er så helt uakseptabelt for fornuften, og så drepende på hjertet som dette at vi overhodet ikke skulle være dugelige til noe som helst godt. Men som helt fortapte tvert imot skal måtte motta alt som nåde og gave gjennom Kristus.

Da burde også hver og en forstå at faren for å bli fanget under loven, ikke er så ubetydelig som de uforstandige mener.

I tillegg vet vår fiende, djevelen, meget godt at uansett hvor mye han ellers kan gjøre mot oss, har han likevel ikke vunnet noe vesentlig slag så lenge vi ennå får nåde til å bli i troen.

Han vet at først da inntreffer døden, når han lykkes i å føre oss ut fra Kristi kjærlighet til eget strev i lovtrelldom og vantro, så livet i Guds Sønn dør ut. Ja, da inntreffer døden, selv om vi fremdeles fortsetter i det vakreste kristelige liv.

Derfor kan en si at hele djevelens mål dypest sett går ut på å føre oss ut av barnekåret hos Gud, ut av «den frihet som Kristus har frigjort oss til». Og føre oss inn under trelldom og vantro. Det er ikke uten grunn apostelen bruker uttrykket «fanges» - det er en jeger som er ute etter å «fange» oss. Og blir vi først fanget under trelldommens åk, så er vi straks treller under syndens vesen i hjertet vårt. Ja, under djevelen og døden.

Djevelen kan svært lett føre mindre erfarne kristne inn i denne trelldommen. Bare ved å holde fram for dem at de ennå er syndere, og at Gud hater og fordømmer synden. For her tar han fram to sannheter, men som han misbruker til å føre oss bort fra selve sannheten.

Selv om vi nok kan være rettmessig født på ny, og har en hellig og villig ånd, er alltid det gamle hjertet fylt av all mulig syndens gru som vi fikk ved Adams fall. Og det slår ut i alle mulige retninger. I tanker, følelser, begjær, ord og gjerninger. I treghet til alt godt, likegyldighet overfor Gud og medmennesker, ulyst til Ordet og bønn, syndige tanker osv. Så står Guds ord og fordømmer alt dette. Og jeg ser jeg ikke har mulighet for å frigjøre meg fra det.

Hvordan skal jeg nå kunne tro jeg fremdeles lever under en uavlatelig nåde og vennskap med Gud? Særlig stor blir fristelsen til motløshet og vantro når djevelen holder fram for meg Guds egne ord som synes å fordømme meg.

Først og fremst inneholder jo hele Bibelen en mengde forferdelige trusler mot alle selvsikre ugudelige og hyklere. Verden er jo full av slike, og da må selvsagt Guds ord inneholde mye rettet mot dem.

Men en åndelig, fattig sjel, som tuktes av Ånden, kjenner jo alt ondt i seg, og sier: «Ja, dette passer godt på meg. Jeg er nettopp både selvsikker, ugudelig og en hykler». For alt dette ligger jo i det gamle hjertet. Dette bruker så djevelen til å drepe og knuse min svake tro.

Så vil jo også alle kristne opphøye lovens bud. Jeg skal jo ikke bare kjenne, men også gjøre Guds vilje. Men uansett hvor mye nåden har virket i meg, kan jeg likevel se at jeg fremdeles ikke er i stand til fullkomment å oppfylle Guds bud. Da rammer straks lovens dom samvittigheten min. Å, for en nåde og visdom, - nei, for et Guds under, for en Guds veldige hjelp - vi da trenger, hvis vi skal få bli i en fast tro på Guds nåde!

Her skal det da bli særdeles nødvendig å studere både dypt og grundig hva vi eier i Guds nådepakt: Dette at alle disse dommer og trusler bare er rettet mot dem som lever uten Kristus, eller bare rammer selve synden og det gamle menneske. Men rører absolutt ikke ved selve nådestanden, så lenge jeg er i Kristus.

Gud vil nok med loven straffe og rette på det som er urett i livet mitt. Ja, også med utvortes plager forfølge og døde syndene mine. Men nådestanden betyr at jeg samtidig eier en evig nåde. At Gud bare er vred på min fiende, synden, som også jeg i min ånd hater.

Men hans vrede er ikke rettet mot meg. Jeg er i Kristus fullkomment fri fra all Guds vrede, alle lovens dommer og trusler. Jeg har en evig forlatelse, og er allerede innskrevet i himmelen, som hans barn og arving.

Å, hvor nødvendig det er at vi dypt og grundig tar inn over oss denne forskjellen; at vi bare legger lovens bud og trusler på synden, - men ikke på det tillitsfulle barnekåret, - og beholder vår visshet om den evige nåden i Kristus.

Dette er den rette friheten fra loven.

Til toppen

 

26. april

Den som er badet, trenger bare å vaske føttene, for han er ren over det hele. Også dere er rene, men ikke alle.  Joh 13:10.

Disse ordene har vanligvis blitt oppfattet som at de taler om dåpen. Mens andre igjen oppfatter det som renselsen i Lammets blod ved troen.

Men dette er en og samme sak. For renselsen i Lammets blod skjer hos den enkelte av oss først i dåpen, og skjer alltid både ved dåpen og troen. På samme måte som vi eter Kristi legeme både i nattverden og utenfor den, ved Ordet og troen.

Men det som det tales om her, er altså en åndelig renselse, en åndelig renhet. For Herren sier: «Men ikke alle. For han visste hvem som skulle forråde ham». Judas var den eneste av disiplene som ikke var ren.

Og dette ble alt sammen ennå tydeligere da Jesus på ny, samme kveld, sier: «Dere er alt rene på grunn av det ord jeg har talt til dere». Dette taler om troen, som tar imot hans budskap, eller Ordet. For uten troen blir ingen ren gjennom Ordet. Og denne troen, med alle dens frukter, manglet altså Judas.

Men nå vil vi se nærmere på disse Kristi ord. Han sier: «Den som er badet... han er ren over det hele. Også dere er rene».

Tenk, dette sier han som gjennomskuer alt, og dermed også ser den skrøpelighet som ennå finnes hos disiplene hans, og som han så ofte måtte refse hos dem. Og han sier dette til de samme disiplene som samme kvelden syndet så forferdelig. Som han allerede på forhånd klart hadde forutsagt ville skje, og dermed altså visste godt nok om.

Men av dette ser vi klart at for Guds øyne er det en annen renhet som gjelder, enn den skrøpelige som bor i oss.

Lær deg nå her for all framtid hva «den tilregnede» renheten er. Hva Kristi rettferdighet, troens rettferdighet, betyr. Det er den Guds rettferdighet som er blitt åpenbart uten lovens medvirkning.

Her ser vi at denne rettferdigheten og renheten, selv om den er usynlig for oss, likevel ikke er noen drøm eller innbilning. Ikke bare er ord og tomme løfter. Men i Guds øyne er en stor virkelighet og sannhet.

Kristus, den som skal dømme på den siste dag, han ser renhet der hvor alle mennesker bare ser urenhet. Han sier til de skrøpelige disiplene: Dere er rene, - dere, dere som står foran meg her - dere er rene over det hele. Og hver eneste en som er badet, som tror og blir døpt, er fullkommen ren i Guds øyne, i Guds dom. Selv om føttene (d.v.s. vandringen, vår jordiske rettferdighet) ofte skitnes til, og trenger å vaskes/renses, d.v.s. må renses gjennom daglig anger og tro.

Men legg likevel merke til at på tross av alt dette ufullkomne og syndige, så sier likevel Kristus at de er aldeles rene. Så lær deg da, - Ja, la det være sagt ennå en gang: Lær deg da dette at her er noe særdeles alvorlig med Kristi forsoning, og hvordan hans rettferdighet tilregnes.

At dette i Guds øyne ikke er noen tåkeskyer, slik som det fortoner seg for vår blinde fornufts øyne. Merk deg at det er sant, det apostelen sier om Kristus og menigheten; Ikke bare at han har renset den ved vannbadet i Ordet. Men også gjort den til en brud som er herlig. Som ikke har noen flekk eller rynke, eller noe slikt.

Vi ser det er rett, det Luther sier, at «den som ikke vil bekjenne at han er hellig og rettferdig, men isteden alltid klager over hvor stor en synder han er, han oppfører seg som om han vil si: jeg tror ikke at Kristus er død for meg. Heller ikke at jeg er døpt, eller at Kristi blod har renset meg, eller kan gjøre meg ren. Jeg tror ikke ett eneste ord er sant av Skriftens vitnesbyrd om Kristus».

For Kristus har med sitt blod virkelig tatt bort alle våre synder. Og ikke bare det. Men etter at han først med sin lidelse og blod hadde tatt bort syndens skyld og straff, har han også fullbyrdet og gitt oss sin egen fullkomne rettferdighet. Og i dåpen til sist ikledd oss hele denne frelsens drakt.

Ikke bare har han gjort oss syndfrie. Men også rettferdige og hellige for Gud. Istedenfor synden har han satt rettferdigheten. For at vi innfor Gud ikke bare skulle være frie for synd, men også rettferdige. Som vi trenger for å kunne stå fram for Gud.

Dette at Kristus med sin blodige drakt kjøpte rettferdighetens hvite klær til oss, er skildret så herlig mange steder i Skriften. I Åp 19 skildres Guds Sønn som en rytter på en hvit hest, som «er kledd i en kjortel som er dyppet i blod».

Men en hærskare følger også etter ham. Og disse rytterne, som drar med sin feltherre gjennom jammerdalen i alle slags kamper og trengsler, de sitter også på hvite hester. Men deres klær er ikke røde. De er kledd i hvite klær, «i fint lin, hvite og rene». Og i v.8 heter det: «for det fine linet er de helliges rettferdige gjerninger», som de har fått ved renselsen i sin frelses høvdings, Jesu Kristi, blod.

Til toppen

 

27. april

Så mye han ville.  * Joh 6:11.

Foran seg har Jesus en skare med mennesker, mer enn fem tusen, som er kommet til ham i ørkenen. Da vender Jesus seg til Filip, denne fattige og rådløse disippelen, med dette alvorlige spørsmålet som gjaldt denne store folkemengden: «Hvor skal vi kjøpe brød, så disse kan få spise?»

Men hva skriver Johannes i verset etterpå om dette spørsmålet? Jo: «Men dette sa han for å prøve ham, for han visste selv hva han ville gjøre».

Å, når skal vi våkne opp for slike eksempler i Skriften; at det er nettopp en slik fattig og rådløs disippel Herren stiller dette bekymringsfulle spørsmålet til?

I dag taler ikke lenger Herren direkte til oss, for å uroe og prøve oss. Nå gjør han nøyaktig det samme gjennom forskjellige situasjoner som møter oss  i livet, og hvor akkurat samme spørsmål legges inn over våre hjerter, som det Filip opplevde. Som om det altså skulle være Herrens fulle alvor at vi skulle ta hele ansvaret for en folkemengde som vi ikke har noen som helst mulighet for å forsørge.

Men dette gjør altså Herren «for å prøve oss», sier Johannes, «for han visste selv hva han ville gjøre». Og da går det ofte med oss på samme måte som Filip og Andreas; Vi oppfatter ikke hva Herren vil med dette, men begynner i fullt alvor å vurdere mulighetene, hva vi har å stille opp med. Og tror ikke det finnes noen annen løsning. Tror ikke vi har mer enn det vi ser med øynene våre.

Filip tenkte og beregnet ganske riktig, at «brød for to hundre denarer er ikke nok til dem, så hver enkelt av dem kan få et lite stykke». Han visste sannsynligvis at det ikke fantes mer i deres felles kasse, som ble forvaltet av Judas. Andreas vil tydeligvis vise sin deltakelse i problemløsningen, og bemerker ennå mer enfoldig: «Det er en liten gutt her som har fem byggbrød og to små fisker». «Men», tilføyer han, «hva er det til så mange?».

Da var det også slutt på disiplenes muligheter og råd. Men var det også slutt på Herrens muligheter? Nei, nå først var hans time kommet. Han sa: «Få folket til å sette seg ned!» Og nå delte han ut - ikke så mye som de hadde, - men så mye han ville.

Slik går det i alle Guds barns prøvelser. Hver gang vi begynner å vurdere de menneskelige mulighetene når prøvelsene oppstår, vil alltid resultatet bli: «Hva er det til så mange?» Men vi burde lære noe av dette ordet her, hvor vi ser at Herren delte ut så mye han ville.

Bare vi er villige til å ta imot det, så viser jo dette ordet hele hemmeligheten i alle de prøvelser hver enkelt av oss opplever her på jorden; At Herren deler ut av de jordiske godene til hver enkelt akkurat så mye han vil.

Det koster Gud nøyaktig like lite å gjøre oss rike, som å holde oss på mer fattige levekår. Han holder hele skapningen i sin hånd. Han kan like lett la jordiske rikdommer regne over oss, på samme måte som han lot vaktlene regne ned over israelittene som knurret, helt til de dekket to alen over jorden. Men det ville ikke vært mer «hälsosamt» for sjelen, enn den overfloden ble for israelittene.

De fikk sin lyst tilfredsstilt. «Men mens de ennå hadde kjøttet mellom tennene, før de hadde tygget det, ble Herrens vrede opptent mot folket». De åt, og døde som straff for sin lyst. Derfor heter også det stedet hvor dette hendte, «lystens-graver» helt til denne dag (4Mos 11). La oss derfor ikke knurre eller begjære slik som de begjærte - og ble drept!

Å, hvor mange fristelser følger det ikke med overflod! Se de grufulle ordene Herren taler om de rike: «Det er vanskeligere for dem å komme inn i Guds rike, enn for en kamel å gå gjennom et nåløye». «Ve dere som er rike, for dere har alt fått deres trøst».

Gud, led oss ikke inn i fristelse! Det er en lykke for en kristen å ikke ha noen særlig lykke på jorden. «Når vi har mat og klær, skal vi være tilfreds med det».

Bare dette har Herren sagt vi kan be om; vårt daglige brød. D.v.s. vårt daglige behov. Måtte Gud bevare enhver kristen fra å komme i en så selvstendig stilling, at han ikke lenger er avhengig av Gud til å ta seg av ham i alt! Hvor lykkelig er ikke derimot den som får leve som barn på vår Fars regning!

Han skal nok vise seg å ikke være noen ubarmhjertig far. Eller tror du han vil narre slike tillitsfulle barn, som stoler på hans ord og bare går til ham, og ber om alt de trenger? Selv taler han om at vi som er onde, likevel ikke vil være onde at vi gir våre barn en stein, når de ber om brød. Eller når de ber om fisk, vil gi dem en slange.

Skulle da vi, spør han, tro at den store, trofaste Gud, etter at han har lært oss å be ham om vårt daglige brød, og vi så tror hans ord og gjør akkurat det han har sagt vi skal gjøre; ber ham om dette, -. Skulle vi da tro at han ikke på noen måte ville gi oss det?

Måten svaret kommer på, tidspunktet og omfanget, vil han selv i sin visdom og miskunnhet bestemme. Men vårt daglige brød vil han helt sikkert gi oss.

Til toppen

 

28. april

Led oss ikke inn i fristelse.  Mat 6:13.

Har jeg oppriktig bedt: Forlat oss vår skyld. Og virkelig fått den trøsten at alt er tilgitt meg. At Gud nå for sin elskede Sønns stedfortredergjernings skyld er tilfreds med meg. Da vil også nødvendigvis mitt hjertes første og inderligste mål være å ikke på ny synde mot min nådige Far i himmelen.

Da begynner jeg å be av hjertet: Og led meg ikke inn i fristelse! Hjelp meg, Gud, til ikke på ny å synde mot deg!

Den som bare er opptatt av å slippe unna syndens straff, og ikke har noen nød for å unngå selve synden, har bare i dette nok bevis på en falsk ånd.

Ja, selv før de er kommet til troen, pleier alle oppriktige sjeler til og med ha mer trang til å komme ut av synden, enn til å få forlatelse. Slik at det også kan bli en avvei blant vakte sjeler at det mer er den sjette bønnen, framfor den femte, som ligger dem på hjertet. De vil først og fremst befries fra det ondes makt. Og så senere be om forlatelse.

Dette er noe som også henger ved mange som er kommet til troen. Særlig når deres ånd blir mer lovisk enn evangelisk. Da tenker de ti ganger mer på å komme ut av synden, enn å søke forlatelse.

Nå er jo ikke dette rett. For det er jo forlatelsen og evangeliet som skal fylle hele hjertet, hvis vi skal få noen ren nidkjærhet og seirende kraft imot synden. Men hele denne tilbøyeligheten, som alle oppriktige sjeler er vel kjent med, er bare et desto sterkere bevis på hvor falsk, sovende og kjødelig  ånd disse har som overhode ikke forsøker på å la være å synde.

Vi sier ikke at det å ha et redelig sinn gjør at kjødet aldri mer elsker synden. Men vi taler om dette Herrens karakteristiske verk i sjelen, hans hellige og villige Ånd, som gjør at jeg frykter for mitt eget kjøds syndige lyster. Da begynner jeg å rope: «Herre, hjelp meg mot synden! Led meg ikke inn i fristelse! Hjelp meg mot mitt onde kjød og djevelens og verdens fristelser!».

Å, måtte hver éneste en som virkelig tenker på å nå fram til himmelen, oppriktig prøve seg selv innfor Guds ansikt, om du virkelig frykter for fristelsen, og vil unngå synden!

Herren ser alt. Han kjenner menneskenes skjulte hemmeligheter. Han vet om du som leser dette, virkelig har nød for å unngå synden, - eller om du bare vil forsøke å unngå straffen.

Å, for et forskrekkelig hjertets mørke, for et bedrag av den gamle slangen, når menneskene ikke frykter for sin falskhet framfor den allmektige Guds øyne! Han som har øyner som ildsluer, som ransaker hjertene og prøver nyrer, og «dømmer hjertets tanker og råd».

Han vet hva din egentlige holdning er, om du virkelig er opptatt med å unngå synden, eller om du ennå egentlig forsøker å beholde den. Hva vil du egentlig med hele din bønn, - hva vil du med din kristendom, hvis du ikke er oppriktig innfor Herren? Hvis selve bønnen din bare er et skuespill?

Det hører også med til dette skuespillet at en vil avlegge mange synder, - men har visse unntak, - holder tilbake den egentlige skjødesynden. Eller en vil slutte med all utvortes synd, slik som fariseerne. Men samtidig ikke har noen som helst bekymring for at hjertet fortsetter å kjæle med synden.

Eller en slutter med de syndene som fører ubehageligheter med seg. Men godtar fortsatt uten videre de syndene som gir oss en viss sjelisk nytelse og kraft, som selviskhet, selvopptatthet og åndelig hovmod, som f.eks. selvtilfredshet over åndelig forstand, gaver, eller over sin alvorlige kristelighet. Alt dette er gift, som direkte strir mot nåden.

Det foregår også stadig et stort hykleri med den sjette bønnen. Det skjer på den måten at en først ber: Led oss ikke inn i fristelse. Og deretter oppsøker en selv bevisst fristelsene.

Du vet f.eks. at i visse selskap, på visse steder, hos visse personer, der kan du vente konkrete fristelser. Likevel går du dit. Kanskje du ber: Led meg ikke inn i fristelse! Men dette er enten lettsindig å «friste Gud». Og det som da skjer, er at du påfører deg selv den rettferdige straffen; at du virkelig får falle i fristelse. Eller det er en følge av at du allerede er dratt inn i en fristelse som med vold og makt holder på å trekke deg mot sitt mål.

Men da bør du vite hvor alvorlig din situasjon allerede er. Og da har du egentlig nok med bare å be om kraft til en fysisk flukt bort fra dette. For har du ikke kraft til dette, så har du ennå mindre senere den kraften som trenges til å stå imot det onde. Dette gjelder når vi bevisst oppsøker steder hvor fristelsene finnes.

Noe ganske annet er det med dem som i kraft av sin jordiske stilling nødvendigvis må omgås verden og dens selskapeligheter. Og nettopp dette er så mang en gudfryktig sjels store nød og bekymring i denne tiden. Disse skal i gudsfrykt tillitsfullt be denne bønnen, i visshet om at «Herren vet hvordan han skal utfri de gudfryktige fra fristelser».

De skal også huske at deres brødre i verden har den samme lidelse, om ikke alltid de samme fristelsene. For den som har mindre av verdens fristelser, har vanligvis desto større fristelser fra sitt eget kjød og djevelen. Bare forskjellig for den enkelte, etter den enkeltes åndelige alder og erfaring.

Hver enkelt må likevel alltid ha så mye av dette livets prøvelser at han blir trengt inn til Gud. Så mye at all hans egen kraft forlater ham, og han for alvor må rope til den eneste allmektige Gud. For vi vet at selv «den rettferdige vanskelig blir frelst».

Til toppen

29. april

Kall på meg i nøden, så vil jeg hjelpe deg, og du skal prise meg.  Sal 50:15.

«Men har vi da noe grunnlag for at vi virkelig kan være sikker på at vi blir hørt?», sier kanskje noen. Og det er et ganske viktig spørsmål. Ja, vi har så gode grunner, at hvis vi bare fikk øynene våre åpnet, ville vi begynne å rope av fryd over akkurat dette.

Derfor er det vel riktigst å si at her trenges det egentlig bare at Gud ser i nåde til oss og åpner øynene våre. På samme måte som når Elisas tjener ble redd for fiendens store hær som hadde omringet dem. Underet skjedde, så de ble hjulpet, bare ved at Elisa ba: «Herre, jeg ber deg åpne øynene hans så han kan se!». Og straks så han at «overalt rundt Elisa var fjellet fullt av hester og vogner av ild».

Slik ville også vi ha all vår trøst i bønn, bare vi hadde fått åpnet øyene så vi så hvor stor grunn vi har for at vi vil bli bønnhørt. Vi vil nå bare ta fram tre av de viktigste sidene.

Den første og viktigste grunnen er at det er Herren selv som har sagt vi skal kalle på ham i nøden, og lovet: «Jeg vil hjelpe deg, og du skal prise meg».

Hvis Gud aldri hadde sagt noe som helst om bønn, så hadde vi aldri her i livet kunnet vite om han virkelig ville høre oss, eller ikke. Vi ville levd i en evig uvisshet. Det trenger vi ikke nå. Gud har selv sagt vi skal skynde oss til ham. Og det er Guds eget løfte at han vil høre oss.

Stans nå opp og tenk etter!  Kan det være noe usikkert i det Gud selv har sagt? Hvem er Gud? Tror du på Gud? Kan en stole på Gud? Kan Gud svikte ett eneste av sine ord og løfter? Er ikke et ord fra Guds munn mer sikkert enn alt det du kan se med øynene dine?

Be Gud om et åpent sinn, så du får se hva det betyr at Gud selv har pålagt oss å be. Etter hvert vil du bli klar over at det ikke er noe som helst i din bønn som beveger den allmektige Gud til å gi deg noe, men bare hans eget ord og løfter. Alt det Gud gjør, gjør han for sitt eget navns skyld.

Luther sier så treffende: «Hvis Gud ikke hadde befalt oss å be, og lovet å høre, så var der ikke noen som helst skapning som var i stand til å oppnå noe som helst med sin bønn. Merk deg derfor dette: En bønn er ikke dermed god og rett fordi den er sterk, andektig, påtrengende, lang, for vårt jordiske eller evige behov. God og rett er bare en bønn fordi den bygger og stoler på Guds uttalte løfter. Og den bønnen blir hørt (hvor uanselig og uverdig den i seg selv synes å være) for Guds sannferdighets og sterke løfters skyld. Det er Guds ord og løfter, ikke din åndelighet, som gjør din bønn god. Dessuten er det nettopp troen på Guds løfter som er den rette åndelighet. Og uten den er all åndelighet bare et skuespill».

Se for en fast grunn vi har for all trøst i bønn. Bare vi istedenfor å famle etter våre egne følelser, holder øynene festet på Guds løfter.

Den andre grunnen vi har for visshet om bønnhørelse forteller oss at Gud også kan gjøre alt. Dette uttrykkes i den sterke avslutningen av Fader vår: Riket er ditt, og makten og æren i evighet.

Disse ordene skal ikke bare være en lovprisning til Gud. Men en veldig trøst for oss. For dette forkynner oss jo at vår Far er en allmektig Herre og Konge, som uten vanskelighet kan gjøre alt det vi ber ham om. Selv om det skulle synes umulig for oss. Dette er nettopp en trøst vi trenger. For dette at vi ser på det ene og det andre som umulig, er et av de største hinder for vår tro i bønn.

Det er hedningen i hjertet vårt som ikke vil tro at Gud kan gjøre mer enn vi er i stand til. Når vi da har søkt hjelp i egne og andre menneskers muligheter, tror vi straks at vårt problem er totalt uløselig. Ja, nå skulle det altså være behov for en Gud som kunne gjøre mer enn oss og alle andre mennesker. Men har vi da nå en slik hjelper?

I Fader vår lærer Kristus oss selv å bekjenne at vår himmelske Far er nettopp en slik hjelper. For riket er ditt, d.v.s.: Du er en allmektig og eneherskende Konge over hele ditt skaperverk. Du regjerer over alle krefter både i naturens og åndenes rike. Derfor kan du hjelpe oss i alt, og gi oss alt som er nødvendig for vår frelse.

Den tredje grunnen for vår visshet om bønnhørelse, eller rettere; all grunn for visshet, har vi først og sist i vår Frelser. Alt som ligger i dette at han gav seg selv. Hele hans fullbrakte verk, hans forbønn, hans trofasthet, ja, hele hans person. Her ser vi det som framfor alt burde overbevise oss om at alt det vi ber om i hans navn også virkelig vil bli gitt oss. Her tilintetgjøres umiddelbart dette veldige troens hinder; vår uverdighet.

Hør! Det er utelukkende i Kristus Gud har sitt velbehag. Kristus sa: «alt det dere ber Faderen om i mitt navn, det skal han gi dere». Og hva det er å be i Jesu navn, vet vi. Det vil si å begjære alt på Jesu regning, på Jesu fullbrakte verk, på den uendelige verdien av hans liv og lidelse for oss. I ham har alle Guds løfter sitt ja og amen.

Ber du i Jesu navn, så kan ikke det minste sukk være forgjeves. Så kan ikke den største uverdighet hindre bønnhørelse. Alt har sitt ja og amen i ham. Gud, åpne opp våre øyne, og øk vår tro!

Til toppen

 

30. april

La lyset deres skinne for menneskene slik at de kan se de gode gjerningene deres og prise deres Far, han som er i himmelen.  Mat 5:16.

Å, for et herlig syn, som kan fryde både himmel og jord, når en kristen som brenner av nidkjærhet for troens vei, for Lammets ære. Brenner av nidkjærhet mot enhver tanke på at vi med egne gjerninger kan fortjene noe som helst i Guds øyne. Men som likevel selv samtidig er det mest omtenksomme og oppofrende medmenneske, rik på gode gjerninger og flittig i Herrens tjeneste!

Å, denne guddommelige kombinasjonen kan fullstendig knekke Satan. Det  er ikke noe som mer er i stand til å ødelegge hans rike, som så sterkt og klart vitner om evangeliets sannhet. Ingenting som griper sinnene så sterkt, og overbeviser dem, som akkurat denne kombinasjonen av en nidkjær holdning mot all gjerningskristendom, og samtidig rikelig av gode gjerninger i ens liv.

Har jeg bare det ene, f.eks. nidkjærhet for troens vei, og mot gjerningskristendom. Men selv ikke gjør gode gjerninger. Da blir alle menneskers dom bare denne: «Det er jo en svært så lettvint vei til frelsen; bare å tro, og slippe å gjøre noe godt!»

Men kan dine nærmeste og naboer vitne om at ingen er mer villig og glad i å gjøre gode gjerninger, enn akkurat du som så sterkt avviser gjerninger i spørsmålet om rettferdighet innfor Gud. Da «får du dårlige og uforstandige mennesker til å tie». Da vil alle oppriktige sjeler tvinges til å innse at «det er ikke for sin egen makelighets skyld dette mennesket tar så sterkt avstand fra gjerningenes verdi. For han beviser selv noe annet».

Derfor er disse svært verdifulle kristne; som best mulig kan forene disse to tingene: Nidkjærhet bare for Lammets fortjeneste, men samtidig selv gjør mange gode gjerninger. La oss be Gud at vi må få beholde slike kristne lenge på jorden! For det er gjennom slike at Kristi rike har sin sterkeste framgang.

Derimot er det en stor vanære for Kristi rike når en kristen som bekjenner troen lever et åndelig dovent og ufruktbart liv. Ja, gjennom åpenbar løssluppenhet slipper anklagerne til.

Da vil de som hører din vakre bekjennelse, men ser ditt dårlige liv, forarget vende seg bort og si: «Krever din vakre bekjennelse ikke mer, da må jo jeg også kunne si jeg er en kristen», o.l. Da har disse fått den sterkeste støtte for sitt uomvendte liv og sin forakt for ordet om anger og omvendelse. Og den støtten har de fått av deg - av en som kaller seg en kristen, og tvert imot skulle vært med og vekke ham opp.

Å, for en forferdelig situasjon for samvittigheten, når din prøvetid her på jord er slutt. Når det er slutt på alle anledningene til å forandre på dette! Du har fått bud om å «avlegge regnskap. Du kan ikke lenger være min forvalter». Å, for en hjerteskjærende angst, når du kommer i hu hvor mye du har hørt og trodd og bekjent om Kristi kjærlighet, om Kristi lidelse. Og hvordan du likevel ikke levde for ham til hans ære. Men bare levde for deg selv, bare etter ditt kjøds lyster. Du tenker på dem som levde sammen med deg her i nådens tid; hvor lite oppbyggelse de fikk gjennom deg, - bare på grunn av ditt dårlige liv - !

Da vil du med gru si: Å, mine barn og medarbeidere har nok hørt gode ord fra meg, men sett dårlige gjerninger. Derfor gikk det gode de hørte så lite til hjertet hos dem. Mine kolleger og ansatte sitter igjen med dette inntrykket: «De som taler mye om Gud er jo bare hyklere». Og slik har de lært å forakte Ordet.

Måtte Gud bevare alle troende i tide! Klart nok vil ingen unngå bebreidelser i samvittigheten, eller Satans gloende piler. Ingen er fullkomne. Og aller minst vil en blind verden bedømme oss rettferdig, men kommer til å forkaste det mest gudgitte livet, på samme måte som de også sa alt mulig ondt om selve herlighetens Herre.

Men vi har alle en bevisst oppfatning av forskjellen på den svakheten i kjødet som jeg erkjenner og angrer, og som jeg bekjemper. Og på den andre side den løssluppenhet som får regjere fullstendig ubegrenset, og som er det som først og fremst opptar meg. Det er gjennom slikt evangeliet blir spottet. For hvis jeg selv åpent dømmer mine feil, og beklager dem, har jeg med det gitt Gud æren og reddet evangeliet fra å bli spottet på grunn av dette.

Men husk igjen det vi sa om kombinasjonen av nidkjærhet for troens vei, og samtidig et liv i gode gjerninger.

Hvis derimot dine gode gjerninger gjør at du først og sist taler om disse, slik at gjerningene og det å følge Kristus blir både A og Å i din kristendom. Da er det all grunn til å frykte for at det er dette som er blitt ditt hjertes trøst, din tros hemmelig grunn, «for det hjertet flyter over av, det taler munnen».

Nei, sangen må være om Lammet, - «Lammet som ble slaktet og kjøpte oss til Gud med sitt blod». Gjerningene må bare flyte ut fra denne Kristi kjærlighet. Da vil Kristus få all ære. Slik at ikke vårt, men hans navn blir æret og holdt hellig.  

Til toppen